Asiasana-arkisto: Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto



Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon julkistamistilaisuus

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon julkistamistilaisuus

video by Aino Salmi

Arviota tehdessäni mietin, onko arkkitehdeilla ollut riittävästi rohkeutta kyseenalaistaa käyttötarkoituksia ympäröivän maailman muuttuessa nopeasti, Reijo Karhinen kertoi puheenvuorossaan.

Vuorineuvos Reijo Karhinen valitsi Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon 2017 saajaksi Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskuksen. Otaniemen kampuksen kirjasto valmistui vuonna 1970 täydentämään arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemaa kokonaisuutta. Arkkitehdit NRT:n suunnittelema peruskorjaus valmistui 2016.

Palkinnon vastaanottivat 2.10. Valkoisessa Salissa järjestetyssä julkistustilaisuudessa arkkitehdit Teemu Tuomi ja Tuomo Remes. Tilaisuudessa kuultiin valitsijan perustelut, esiraadin ja SAFAn puheenjohtajien sekä voittajan puheenvuoro. Lopuksi kilisteltiin laseja iloisen seurustelun merkeissä.

SAFA 125 -juhlavuoden kunniaksi julkaisemme videoblogia ajankohtaisista henkilöistä, tapahtumista ja ilmiöistä arkkitehtuurin saralla.

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail


Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon finalistit esittelyssä: Helsingin kaupunginteatteri

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon finalistit esittelyssä: Helsingin kaupunginteatteri

video by Aino Salmi

Vanhan rakennuksen peruskorjaus on myös salapoliisityötä, LPR Arkkitehtien Pauno Narjus kertoo.

esteettömyys-2-1024x678Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon julkistamisen kynnyksellä kävimme haastattelemassa finalistikohteiden suunnittelijoita. Kaikki finalistit ovat tällä kertaa peruskorjauskohteita.

Neljäntenä esittelyssä on Helsingin kaupunginkirjasto. Kaupunginteatterin 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi koko rakennus on peruskorjattu. Rakennusta kunnioittava hienovarainen uudistaminen ja tekninen taituruus näkyvät hienolla tavalla teatterin peruskorjauksessa. Timo Penttilän arkkitehtuurin erityisominaisuudet on kyetty säilyttämään ja osin myös palauttamaan alkuperäiseen asuunsa huolimatta rakennukseen tuodusta uudesta tekniikasta.

SAFA 125 -juhlavuoden kunniaksi julkaisemme videoblogia ajankohtaisista henkilöistä, tapahtumista ja ilmiöistä arkkitehtuurin saralla.

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail


Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon finalistit esittelyssä: Roihuvuoren koulu

video by Aino Salmi

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon finalistit esittelyssä: Roihuvuoren koulu

video by Aino Salmi

Roihuvuoren koulun peruskorjauksen pääsuunnittelija Timo Jeskanen kertoo, mikä hankkeessa oli haastavinta? Miten 60-luvun betoniarkkitehtuuri taipui eismerkiksi nykypäivän ilmanvaihtovaatimuksiin?

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon julkistamisen kynnyksellä kävimme haastattelemassa finalistikohteiden suunnittelijoita.  Kaikki finalistit ovat tällä kertaa peruskorjauskohteita.

Ensimmäisenä vuorossa on vuonna 1967 valmistunut Professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelema Roihuvuoren koulu. Ulkoapäin yksinkertainen, suorakaiteen muotoinen rakennus kätkee hienostuneella luonnonvalon ohjaamisella jäsennetyt sisätilat. Ilmanvaihdon uudistamiseksi rakennettiin kaksi rakennuksen pituussuuntaista huoltotunnelia. Alas lasketut kattovyöhykkeet sijoitettiin opetustiloissa käytäväseinän ylälasin alapuolelle. Näillä oivalluksilla rakennuksen alkuperäinen tilarakenne saatiin säilytettyä. Peruskorjauksen suunnittelusta vastasi Jeskanen–Repo–Teränne Arkkitehdit.

SAFA 125 -juhlavuoden kunniaksi julkaisemme kerran kuussa videoblogia ajankohtaisista henkilöistä, tapahtumista ja ilmiöistä arkkitehtuurin saralla.

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail